Γενικευμένη αυτοδιάθεση

Γενικευμένη αυτοδιάθεση ονομάζεται το πολιτικό αίτημα να είναι ο κάθε κοινωνικός άνθρωπος ελευθερόφρων, αυτοπροαίρετος, αυτεπίτακτος και αυτεξούσιος, να απολαμβάνει χωρίς όρους και προϋποθέσεις τα πολιτικοθεσμικά και οικονομικοκοινωνικά μέσα που τον καθιστούν ικανό να μετέχει στον ιστορικά κατακτημένο βαθμό ελευθερίας και στην πολιτισμική ακεραιότητα της ιστορικής ολότητας.

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Αλ. Αλαβάνος - Μ.Α.Α.: Ανακοινώσεις - δηλώσεις (Νοέμβριος 2011)

1) Αριστερά και Προέδρος Δημοκρατίας, Άρθρα 40 και 42 του Συντάγματος  2) Δήλωση Αλ.Αλαβάνου: ''Δημοψήφισμα ή εκλογές; Ο λαός θα σηκώσει κάθε γάντι''  3) ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΑΛΑΒΑΝΟΥ - ΝΤΑΛΑΡΑ (BBC2 - "Newsnight") 4) H Αριστερά μπορεί. Συζήτηση για ενα αριστερό, ριζοσπαστικό μέτωπο 5) Ανακοίνωση του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής για τις τελευταίες εξελίξεις 6) «Δεν θέλουμε την έκτη δόση σας. Κρατείστε την για τον εαυτό σας». «Δεν είμαστε πρεζόνι των χρηματαγορών»  7) «Κυβέρνηση δεξιάς, ακροδεξιάς και νεοδεξιάς»

1) Αριστερά και Προέδρος Δημοκρατίας, Άρθρα 40 και 42 του Συντάγματος


Ανακοίνωση του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής
Θεωρούμε σημαντικό οι κοινοβουλευτικές δυνάμεις της αριστεράς και οι αποχωρήσαντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να στηρίξουν την πρόταση, που ήδη διατύπωσε το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να κάνει χρήση της μόνης ουσιαστικής αρμοδιότητας, χωρίς τη συναίνεση της κυβέρνησης, που του δίνει το Σύνταγμα με το άρθρο 42 παρ.1, να επαναπέμψει ψηφισμένο νόμο στη Βουλή, πράγμα που θα είχε εξαιρετική πολιτική σημασία και θα εξέφραζε την αντίθεση στη νομοθεσία της τρόικα.

Δυστυχώς η σημερινή πρόσκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εφαρμόσει το άρθρο 40 παρ.1 για έκτακτη σύγκληση της Βουλής προκαλεί απορία και στερείται νοήματος, γιατί η Βουλή είναι «εν συγκλήσει» από τον περασμένο Οκτώβριο. Η έκτακτη σύγκληση της Βουλής έχει νόημα μόνο όταν η Βουλή δεν βρίσκεται σε ολομέλεια.

Σε μια κρίσιμη στιγμή που ο λαός ζητά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να πάρει θέση, το να ζητούνται πράγματα που δεν έχουν ούτε βάση ούτε νόημα, και ήδη γίνονται, εντείνει τη γενική σύγχυση που υπάρχει.


2) Δήλωση Αλ.Αλαβάνου: ''Δημοψήφισμα ή εκλογές; Ο λαός θα σηκώσει κάθε γάντι''


Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής
Δήλωση του Αλέκου Αλαβάνου


«Δημοψήφισμα; Εκλογές; Ο λαός θα σηκώσει κάθε γάντι»
«Κάθε προσφυγή στον λαό, μπορεί να ενισχύσει το εξεγερσιακό κίνημα των απεργιών και των πλατειών»


«Πρώτο: Το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής χαιρετίζει τις παλλαϊκές αντιδράσεις στην πολιτική της τρόικα και της κυβέρνησης από το ένα εκατομμύριο στους δρόμους  μέχρι την έκφραση οργής στη Θεσσαλονίκη, μια συμβολική συνάντηση ανάμεσα στην ιστορία που γράφτηκε πριν από επτά δεκαετίες για την εθνική κυριαρχία με αυτήν που γράφεται σήμερα. 

Μέσα στα πλαίσια της επέκτασης των εργατικών κινητοποιήσεων από τη Ρώμη και τη Μαδρίτη μέχρι τη Νέα Υόρκη, ο λαός της χώρας που έχει δεχθεί τη μεγαλύτερη πίεση από την κρίση της Ευρωζώνης, ο ελληνικός λαός, ενεργοποιείται πια ως ενεργός πολιτικός παράγοντας αρνούμενος να παραμείνει στην μοιρολατρία και την παθητική αποδοχή. 

Αυτό επιβεβαιώνεται και από την απελευθέρωση πολιτικών εξελίξεων είτε μέσω δημοψηφίσματος είτε μέσω εκλογών είτε αλλιώς. 

Δεύτερο: Η κυβέρνηση υποταγής του Γ. Παπανδρέου βρίσκεται σε πανικό, κάτω από την συνεχή επιδείνωση της κατάστασης, τη δίκαιη λαϊκή οργή, την πλήρη απομόνωσή της από την κοινωνία, τη σήψη του κόμματος του ΠΑΣΟΚ, το  βάρος των ευθυνών, όχι μόνο πολιτικών, που αργά ή γρήγορα θα κληθεί να πληρώσει.

Σε αυτό ακριβώς το κλίμα, μετά από τις παλινωδίες αν θα εγκριθεί η απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής από 150 ή 180 βουλευτές, λειτουργεί με το σύνδρομο του πνιγμένου, φαντάζεται ότι σωσίβιό της είναι το δημοψήφισμα. Ελπίζει ότι η άρνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και άλλων πολιτικών δυνάμεων ακόμα και στον αριστερό χώρο, να έρθουν σε ευθεία και έντιμη σύγκρουση με την ευρωζώνη, θα δημιουργήσει δυνατότητες για επιτυχία της. 

Κάνει μεγάλο λάθος. Υποτιμά τον ελληνικό λαό. Ο λαός ήδη έχει ξεπεράσει το κατεστημένο πολιτικό σκηνικό, βρίσκεται πιο μπροστά. Επειδή αργά ή γρήγορα θα το αντιληφθούν, το δημοψήφισμα μπορεί να ξεπεραστεί πλήρως από τα γεγονότα ή και με κάποιο πρόσχημα να εγκαταλειφθεί εντελώς. 

Ο αγώνας για την κατάρρευση της κυβέρνησης και της κυριαρχίας της τρόικα μαζί με την στήριξη μιας συγκροτημένης ριζοσπαστικής λύσης, συνεχίζει να αποτελεί άμεσο καθήκον που δεν χωράει ούτε ώρα αναβολής. Ο λαός δεν θα «περιμένει στο ακουστικό του», δεν θα μπει σε κατάσταση αναμονής για το δημοψήφισμα, θα δυναμώσει τη δική του φωνή, θα γίνει πιο αποφασιστικός, πιο αποτελεσματικός, πιο σκληρός. 

Τρίτο : Το λαϊκό κίνημα θα σηκώσει το γάντι. Οι  απαγορευμένες λέξεις «δημοψήφισμα», ή «εκλογές», τις οποίες το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής χρησιμοποίησε από τη στιγμή της ίδρυσής του, εντάσσονται πια στο πολιτικό λεξιλόγιο.

Και το «δημοψήφισμα», που θέλει το ΠΑΣΟΚ και οι «εκλογές», που επιδιώκει η ΝΔ αντιμετωπίζονται από το σύστημα ως «κόλπα». Για την αριστερά πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ευκαιρίες συνάντησης και οργάνωσης της πάλης του λαού που θα ενισχύσει την εξεγερσιακή του πορεία μέσα στις πλατείες και τις απεργίες. Με την προϋπόθεση ότι θα δείξει εμπιστοσύνη στην κοινωνία, θα λειτουργήσει με έμπνευση, αυτοπεποίθηση, ενότητα και πνεύμα ρήξης. 

Η έκφραση της βούλησης του ελληνικού λαού με οποιαδήποτε μορφή για την ευρωπαϊκή συμφωνία, που ένα από τα βασικά της στοιχεία είναι οι ρυθμίσεις για το ελληνικό χρέος, καθίσταται πλέον ένα από τα κεντρικά στοιχεία των ευρωπαϊκών και παγκοσμίων εξελίξεων, της πορείας των χρηματιστηρίων, των στρατηγικών σχεδιασμών,  της πορείας των εργατικών κινημάτων σε άλλες χώρες. Από εδώ μπορεί να ξεκινήσει ένας άνεμος ελπίδας που να σαρώσει όλες τις χώρες της Ευρώπης. Ο «αδύναμος κρίκος» για τον ευρωπαϊκό καπιταλισμό μπορεί να γίνει ο «δυνατός κρίκος» για το εργατικό κίνημα. 

Σε μια φάση πολύ πιο άγριας καπιταλιστικής επίθεσης απ΄ ότι πριν σχεδόν μια δεκαετία, το ελληνικό «όχι» - είτε με εκλογές είτε με δημοψήφισμα - θα έχει ακόμα πιο βαθιές επιπτώσεις από τη μεγάλη νίκη του γαλλικού λαού στο δημοψήφισμα για το Ευρωσύνταγμα. Γι’ αυτό και ο ομόθυμος φόβος όλου του ευρωπαϊκού κατεστημένου που θεωρεί την προσφυγή στην ετυμηγορία του ελληνικού λαού ως κουτί της Πανδώρας για τα σχέδια τους. 

Τέταρτο: Βρισκόμαστε πια μπροστά σε μια μάχη με στρατηγική σημασία. Η παράλληλη ενεργοποίηση για το «όχι» στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής είτε μέσω εκλογών είτε μέσω δημοψηφίσματος ανοίγει νέες μεγάλες δυνατότητες.  Να διαμορφωθεί η ηγεμονική παρουσία ενός αντικαπιταλιστικού «όχι», σε μια ευρύτατη αρνητική ψήφο για την τρόικα. Να γίνει μια συνάντηση δυνάμεων της αριστεράς σε μια σαφή και τολμηρή βάση: Παύση Πληρωμών – Σύγκρουση με την Ευρωζώνη - Δημόσιες Τράπεζες. Να αξιοποιηθούν κοινές μαζικές πολιτικές επιτροπές βάσης σε όλες τις γειτονιές και τους εργασιακούς χώρους – στο πρότυπο των γαλλικών επιτροπών του Όχι στο Ευρωσύνταγμα - ως το πρόπλασμα του Μετώπου, ενός ΕΑΜ της εποχής μας. 

Καλούμε τις δυνάμεις της ιστορικής αριστεράς, τις νέες συλλογικότητες, τα κινήματα σε ένα αισιόδοξο και ελπιδοφόρο κοινό αγώνα. Για μια μεγάλη λαϊκή νίκη που μπορεί να προβάλλει στον ορίζοντα. 

Αθήνα 1.11.11


3) ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΑΛΑΒΑΝΟΥ - ΝΤΑΛΑΡΑ (BBC2 - "Newsnight")


Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής

Μεταμεσονύκτια σύγκρουση εκτός ελληνικού εδάφους έγινε τα ξημερώματα μεταξύ του Προέδρου του ΙΙF (International Institute of Finance) και εκπροσώπου των τραπεζών στις διαπραγματεύσεις για τα ελληνικά ομόλογα Charles Dalara και του Αλέκου Αλαβάνου από το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής. Συμμετείχαν και οι δύο σε συζήτηση για τις τελευταίες εξελίξεις για το ελληνικό χρέος στη νυκτερινή πολιτική εκπομπή του BBC2 "Newsnight".

Η παρέμβαση του Ch. Dalara στη βάση ότι η απόφαση της ηγεσίας της Ευρωζώνης είναι μια θυσία των τραπεζών και άλλων επενδυτικών ιδρυμάτων υπέρ του ελληνικού λαού, είναι πολύ πιο φιλική προς την Ελλάδα από το προηγούμενο πρόγραμμα και  ότι ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου δεν πρέπει να δημιουργήσει αστάθεια στις διεθνείς αγορές με το δημοψήφισμα. Ο Α. Αλαβάνος είπε προς τους βρετανούς τηλεθεατές ότι "πρωθυπουργός της Ελλάδας είναι η Μέρκελ, ο Παπανδρέου είναι αχυράνθρωπος", ότι "ζούμε την αρχή του τέλους της εποχής όπου η Ελλάδα υποβαθμίσθηκε από ανεξάρτητη χώρα σε μεταμοντέρνα αποικία επί ευρωπαϊκού εδάφους",  ότι "η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης οδηγεί σε επιδείνωση μιας ήδη παγωμένης οικονομίας και μιας διαλυμένης κοινωνίας και πρέπει να ανατραπεί". Εντύπωση έκανε η τελευταία ερώτηση του παρουσιαστή του "Newsnight" προς τον Α. Αλαβάνο "αν επίκειται στρατιωτικό πραξικόπημα στην Ελλάδα" στην οποία αυτός απάντησε ότι "ο "νέος παράγοντας είναι η εμφάνιση του ελληνικού λαού ως πολιτικού υποκειμένου που απελευθερώνει τις πολιτικές εξελίξεις και, ελπίζω, θα αποκαταστήσει και μια δημοκρατία σε βάθος στην Ελλάδα".

Αθήνα, 2/11/2011

4) H Αριστερά μπορεί. Συζήτηση για ενα αριστερό, ριζοσπαστικό μέτωπο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
     Η Αριστερά Μπορεί!
     Ανοιχτή συζήτηση
     Δευτέρα 7 Νοεμβρίου, 6.30 μ.μ., στην ΑΣΟΕΕ, Αίθουσα Αντωνιάδη.
Οι εργαζόμενοι, οι νέοι , ο λαός έχουν ήδη μιλήσει. Έχουν καταλήξει ποιοι ευθύνονται για την κρίση.
Έχουν απορρίψει τα Μνημόνια, τους νόμους τους, την τρόικα, τους τοποτηρητές των Βρυξελλών, την κυβέρνηση της βάρβαρης λιτότητας, της εξυπηρέτησης των τοκογλύφων δανειστών, των ισχυρών του χρήματος.
Έχουν αποστρέψει το πρόσωπό τους από το χρεοκοπημένο και διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα των κομμάτων που κυβερνούν δεκαετίες.
Η εναλλακτική λύση υπάρχει.
Στη λαϊκή ενότητα και αλληλεγγύη.
Στη συμμαχία των πολιτικών δυνάμεων που τάσσονται υπέρ της στάσης πληρωμών προς τους τοκογλύφους δανειστές, της διαγραφής του χρέους, της ρήξης με την Ευρωζώνη, της εθνικοποίησης των τραπεζών, της δημοκρατικής οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας με βάση τα συμφέροντα της λαϊκής πλειοψηφίας.
Για δουλειά, ψωμί, ελευθερία, δημοκρατία, λαϊκή κυριαρχία.
Σήμερα είναι πιο αναγκαία από ποτέ η αναζήτηση δρόμων που οδηγούν σε ένα αριστερό μέτωπο ανατροπής της πολιτικής κατάστασης υπέρ των εργαζομένων.
Σ' αυτό το πνεύμα, οι επιτροπές του Κεντρικού Τομέα του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής διοργανώνουν συζήτηση “Για ένα Αριστερό Ριζοσπαστικό Μέτωπο”.
Εισηγούνται: Αλέκος Αλαβάνος, Γιώργος Ρούσης, Σπύρος Σακελλαρόπουλος, Δέσποινα Σπανού.
Δευτέρα 7 Νοεμβρίου, 6.30 μ.μ., στην ΑΣΟΕΕ, Αίθουσα Αντωνιάδη.

5) Ανακοίνωση του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής για τις τελευταίες εξελίξεις

Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες ώρες εκφράζουν την επιτάχυνση του φαινομένου της αποδόμησης του παλιού πολιτικού συστήματος εξουσίας.
Η εξέλιξη αυτή αφορά αφενός στις εγγενείς αντιφάσεις και τα αδιέξοδα του ίδιου του συστήματος και της νεοφιλελεύθερης στρατηγικής όχι μόνο στην Ελλάδα μα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και παγκόσμια αλλά πάνω απ’ όλα αφορά στην επίμονη και μαχητική στάση ανυπακοής και αντίστασης της ελληνικής κοινωνίας στην συντριπτική της πλειοψηφία τη τελευταία διετία της κλιμάκωσης της κρίσης και της πολιτικής των μνημονίων και της τρόικας.

Ωστόσο η μάχη και η αντιπαράθεση του λαού με το πολιτικό σύστημα, τους δανειστές και την τρόικα δεν έχει τελειώσει και το αποτέλεσμα δεν έχει κριθεί. Η πιθανότητα «κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος» με μη εκλεγμένη κυβέρνηση που θα επικυρώσει την νέα, καταστροφική για τον λαό, δανειακή σύμβαση, είναι απαράδεκτη και πρέπει να αποτραπεί σαν μια κλιμάκωση της αντιδημοκρατικής πορείας και μεθόδευσης όλου του τελευταίου διαστήματος.

Ο στόχος του εργατικού κινήματος και γενικότερα του λαού που μέχρι σήμερα σημάδεψε με την παρέμβασή του τις εξελίξεις πρέπει να είναι κλιμάκωση των κινητοποιήσεων απαιτώντας ακόμη πιο αποφασιστικά την άμεση πτώση της κυβέρνησης. Δημοψήφισμα ή εκλογές εδώ και τώρα.

Η στάση της αριστεράς σ’ αυτές τις στιγμές θα είναι καθοριστική και η ευθύνη μεγάλη. Το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής επαναλαμβάνει ακόμη μια φορά την έκκληση για μετωπική συστράτευση των δυνάμεων της αριστεράς στο πεδίο της κοινωνικής δράσης μα και της πολιτικής έκφρασης.

Αθήνα 3 Νοέμβρη 2011

6) «Δεν θέλουμε την έκτη δόση σας. Κρατείστε την για τον εαυτό σας». «Δεν είμαστε πρεζόνι των χρηματαγορών»

Δελτίο Τύπου του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής
Από τη σημερινή ομιλία του Αλέκου Αλαβάνου σε συγκέντρωση στο Αιγάλεω:

 «Αυτές τις ώρες παρακολουθούμε με πικρία το αξιολύπητο πολιτικό σύστημα της χώρας να χορεύει στη μουσική από το γερμανικό ακορντεόν της Μέρκελ: ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κόμματα της Βουλής, τηλεπαρουσιαστές. Να κάνουμε στα γρήγορα κυβέρνηση ευρύτερης στήριξης , ώστε έτσι να πάρουμε τη «δόση» μας, δόση πραγματικής εξάρτησης.

Πάντα ο πιστωτής αποφεύγει με κάθε τρόπο να παραχωρήσει νέο δάνειο στον αναξιόχρεο οφειλέτη. Αυτή τη φορά με πρωτοφανή παραλογισμό ο δανειστής πιέζει ασφυκτικά τον χρεώστη, η Ευρωζώνη την Ελλάδα, να πάρει νέο δάνειο – αυτό που αποφασίσθηκε τον Οκτώβριο από τη Σύνοδο Κορυφής. Αν δεν το κάνει, αν δεν θέλει να δανεισθεί κι άλλο τον απειλεί με τιμωρία, να μη του δώσει την έκτη δόση από προηγούμενο δάνειο. 

Σε όλη αυτή την κωμικοτραγική κατάσταση ένας είναι ο στόχος: Να επιβληθεί ως τετελεσμένο στον ελληνικό λαό το νέο δάνειο του Οκτώβρη με τους όρους παράδοσης που το συνοδεύουν. Να μη τοποθετηθεί ο λαός ούτε με τις παλλαϊκές κινητοποιήσεις του, που τους τρομοκράτησαν, ούτε με το δημοψήφισμα, που ακόμη τους τρομοκρατεί, ούτε με εκλογές, που θα τους τρομοκρατήσουν. Γιατί το «όχι» του ελληνικού λαού θα μεταφερθεί σε όλους τους εργαζόμενους της Ευρώπης απειλώντας την ίδια την ύπαρξη της Ευρωζώνης.

«Δεν θέλουμε την έκτη δόση σας. Κρατείστε την για τον εαυτό σας». Αυτή πρέπει να είναι η απάντηση του λαού στην ηγεσία της Ευρωζώνης.

Με την άρνησή της να πάρει τη «δόση» της η Ελλάδα μπορεί να κόψει τον γόρδιο δεσμό. Να σπάσει τον φαύλο κύκλο του ενός χρέους μετά το άλλο. Να σταματήσει να είναι πρεζόνι των χρηματαγορών. Να κάνει το μεγάλο βήμα προς την παύση πληρωμών στους τοκογλύφους, που θα απαλλάξει τον προϋπολογισμό από την θανατηφόρο αιμορραγία των τοκοχρεολυσίων, θα βάλει την οικονομία πάλι σε κίνηση και θα βάλει τελεία στη σημερινή παύση πληρωμών προς τους εργαζόμενους, από την τοπική αυτοδιοίκηση μέχρι την Ελευθεροτυπία».

Αθήνα 6.11.2011

7) «Κυβέρνηση δεξιάς, ακροδεξιάς και νεοδεξιάς»

Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής
«Ο αγώνας για ανατροπή συνεχίζεται και με την κυβέρνηση Παπαδήμου»

«Είναι ευνόητο ότι ένα μέρος της κοινωνίας, μέσα στην κατάσταση απελπισίας που βιώνει, να θέλει απεγνωσμένα να ανακαλύψει την ελπίδα μέσα από την οποιαδήποτε μεταβολή συμβαίνει, πολύ περισσότερο όταν αυτή αφορά στη θέση του πρωθυπουργού. Κι όταν μάλιστα αυτή η ελπίδα τρέφεται με άφθονο λίπασμα από μέσα μαζικής ενημέρωσης, επαγγελματίες στην εξαπάτηση και τη χειραγώγηση του λαού, ακριβώς τα ίδια που ζητούσαν από τον λαό να πιστέψει στον Παπανδρέου, στο Μνημόνιο, στη Συμφωνία του Ιουλίου, στη Συμφωνία του Οκτωβρίου.


Είναι όμως υποχρεωτικό για το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής να διατυπώσει με ειλικρίνεια τις σκέψεις του  για την μεταβολή αυτή και για την ανάγκη ανατροπής της πορείας προς την πλήρη καταστροφή της χώρας και της οικονομίας μας.

Πρώτο: Η ίδια η ληξιαρχική πράξη της γέννησης της νέας κυβέρνησης, δηλαδή, η έγκριση της Συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής του Οκτώβρη και της Δανειακής Σύμβασης που θα τη συνοδέψει, καθορίζουν ασφυκτικά τα όρια κίνησης της. Που σημαίνει: Μόνιμη εγκατάσταση της τρόικα στην Ελλάδα. Κατάργηση κάθε έννοιας εθνικής κυριαρχίας. Συνέχιση, και επιδείνωση με τους όρους του νέου δανείου, των φορολογικών και μισθολογικών πολιτικών που οδηγούν τον κόσμο στην πείνα. Μεγαλύτερο πάγωμα και αποδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας.

Δεύτερο: Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος δεν προέρχεται από το σάπιο πολιτικό σύστημα, είναι «καθαρός» από τη διαφθορά του  και την αναξιοπιστίας του, «τεχνοκράτης», αποδεκτός ως συνομιλητής στην Ευρώπη. Προέρχεται όμως από το χώρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αντιπρόεδρός της μέχρι πριν λίγο καιρό, που τροφοδότησε και συγκάλυψε τον παρασιτισμό, την ασυδοσία, την πολιτική καζίνο των ιδιωτικών ευρωπαϊκών τραπεζών, οι οποίες αποτελούν την αιτία και την εστία της κρίσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κι ακόμα ο νέος πρωθυπουργός είναι από τους «σκληρούς» ευρωτραπεζίτες, αντιτασσόμενος δημοσίως σε οποιαδήποτε περικοπή του ελληνικού χρέους για να μη κινδυνεύσει το ευρώ και η ευρωζώνη, με την χαρακτηριστική και χλευαστική για τον λαό έκφραση «όχι δωρεάν γεύματα στους οφειλέτες».

Τρίτο: Η ίδια η συγκρότηση μιας μεταβατικής κυβέρνησης μέχρι να κυρωθεί η δανειακή σύμβαση αποτελεί πράξη υποτέλειας στη Μέρκελ και τον Σαρκοζί που την επέβαλαν για να μη δώσουν στον ελληνικό λαό το στοιχειώδες δημοκρατικό δικαίωμα να αποφανθεί ο ίδιος με δημοψήφισμα ή με εκλογές για αυτήν, προκειμένου να προστατευθεί το κλονιζόμενο ευρώ.

Τέταρτο: Η κυβέρνηση αυτή κρίνεται και από την πολιτική της στήριξη. Είναι μια συμμαχία της δεξιάς (ΝΔ), της ακροδεξιάς (ΛΑΟΣ) και της νεοδεξιάς (ΠΑΣΟΚ). Με ένα ιδιαίτερο και επικίνδυνο χαρακτηριστικό μάλιστα. Την για πρώτη φορά μετά την πτώση της χούντας Παπαδόπουλου συμμετοχή – ή στήριξη – σε κυβερνητικό σχήμα από ανοιχτά ξενοφοβικές, εθνικιστικές, φιλοδικτατορικές δυνάμεις. Η απουσία κάθε δημοκρατικού ανακλαστικού από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ σε σχέση με την υπονόμευση του κοινοβουλευτισμού εντείνει τις ανησυχίες για τους κινδύνους εκτροπής. Κανείς δεν περίμενε ότι στο τέλος του βίου του το ΠΑΣΟΚ θα ανοίξει την εξώπορτα στην ακροδεξιά.

Πέμπτο: Η ανάδειξη μέσα από τις γνωστές θλιβερές διαδικασίες παρασκηνίου ενός ευρωπαίου τραπεζίτη στην πρωθυπουργία της Ελλάδας σε συνδυασμό με την αναμενόμενη πρωθυπουργοποίηση του πρώην επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μάριο Μόντι στην Ιταλία, και στις δύο περιπτώσεις χωρίς εκλογές, αναδεικνύει ενδεχομένως μια ανησυχητική τάση. Πλάι στους μηχανισμούς υπαγόρευσης τύπου τρόικα και τις μεθόδους αυταρχισμού, το ευρωπαϊκό τραπεζικό κεφάλαιο, οι επενδυτικές αγορές και οι οργανισμοί τους μέσα στις συνθήκες της οξύτατης κρίσης τους  εποφθαλμιούν την άμεση παρουσία τους, χωρίς καμία δημοκρατική νομιμοποίηση, χωρίς μεσολάβηση, στις ηγεσίες των χωρών με προβλήματα χρέους, προκειμένου να τις ελέγχουν πλήρως.

Έκτο: Η κατάσταση θα επιδεινώνεται μέρα τη μέρα. Το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής καλεί τους εργαζόμενους να συνεχίσουν τους αγώνες τους για την ανατροπή της πολιτικής της διάλυσης που έχει δεσμευθεί να ακολουθήσει και η νέα κυβέρνηση. Καλεί τις άλλες δυνάμεις της αριστεράς, επιτέλους, να αποσπασθούν από την αδράνειά τους και τις μικρές λογικές, να συντονισθούμε για τη δημιουργία ενός μεγάλου λαϊκού Μετώπου, που μπορεί να δώσει μια βάσιμη και βιώσιμη ελπίδα στην κοινωνία, αντί αυτή να περιπαίζεται από τα συνεχή κόλπα και τις ταχυδακτυλουργίες του συστήματος.»

Αθήνα 10.11.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: