Γενικευμένη αυτοδιάθεση

Γενικευμένη αυτοδιάθεση ονομάζεται το πολιτικό αίτημα να είναι ο κάθε κοινωνικός άνθρωπος ελευθερόφρων, αυτοπροαίρετος, αυτεπίτακτος και αυτεξούσιος, να απολαμβάνει χωρίς όρους και προϋποθέσεις τα πολιτικοθεσμικά και οικονομικοκοινωνικά μέσα που τον καθιστούν ικανό να μετέχει στον ιστορικά κατακτημένο βαθμό ελευθερίας και στην πολιτισμική ακεραιότητα της ιστορικής ολότητας.

Σάββατο 30 Απριλίου 2016

Αλ. Αλαβάνος - Μ.Α.Α.: Ανακοινώσεις - δηλώσεις (Νοέμβριος 2012)

1) Για την πολυφωνία και την ελεύθερη έκφραση στην ΕΡΤ

Στη συγκέντρωση -ανοιχτή διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε  στον προάυλιο χώρο του ραδιομεγάρου της ΕΡΤ απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του ΜΑΑ η Ελένη Δημοπούλου. 

''Eκ μέρους  του ΜΑΑ εύχομαι καλή επιτυχία στον αγώνα σας για ελευθερη δημόσια τηλεόραση. Ήδη το ΜΑΑ σε ανακοίνωσή του έχει εκφράσει τη διαμαρτυρία του για το κόψιμο της εκπομπής ''Πρωινή ενημέρωση'' με τον Κώστα Αρβανίτη και τη Μαριλένα Κατσίμη.
Δίνετε τον καλό αγώνα για την ελευθεροτυπία και για μια δημόσια τηλεόραση με ποιότητα στην ενημέρωση, την ψυχαγωγία και τον πολιτισμό. Ακουμπάμε σε σας τις ελπίδες μας για να μην συνεχισθούν κρούσματα λογοκρισίας αλλά και σχέδια ιδιωτικοποίησης τμημάτων του έργου της ΕΡΤ.
Καλή συνέχεια''

-----------------------------------
Ακολουθεί Δελτίο τύπου:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΟΣΠΕΡΤ ΠΟΕΣΥ ΠΟΕΠΤΥΜ
ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΡΤ 
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ  ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ  ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Η   Α Π Ε Ρ Γ Ι Α   Σ Υ Ν Ε Χ Ι Ζ Ε Τ Α Ι 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα στον προαύλιο χώρο του Ραδιομεγάρου ανοιχτή διαδήλωση - συγκέντρωση πολιτών και εργαζομένων στην ΕΡΤ  για τα θέματα που ταλανίζουν τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, με κυρίαρχα την ελευθεροτυπία, την παραχώρηση της περιουσίας της ΕΡΤ στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης (εγκαταστάσεις ΕΤ1 Κατεχάκη), την επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση μέσω των χρυσοφόρων εξωτερικών παραγωγών και την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας των συναδέλφων που εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Η συμμετοχή του πολιτών - τηλεθεατών, των προέδρων και εκπροσώπων ομοσπονδιών, των εκπροσώπων συνδικαλιστικών φορέων, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης ήταν πρωτοφανής.

Στην  συγκέντρωση  την οποία διοργάνωσαν η ΠΟΣΠΕΡΤ και η ΠΟΕΣΥ παρέστησαν και τοποθετήθηκαν και πολλοί βουλευτές αντιπρόσωποι  κομμάτων. Επίσης παρέστη και τοποθετήθηκε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Δημοσιογράφων Τζιμ Μπουμέλα. Ηχηρή ήταν η απουσία της Διοίκησης της ΕΡΤ από το Ραδιομέγαρο. Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε ο Πρόεδρος του ΔΣ Νίκος Τέλης, ο οποίος και συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των σωματείων και με βουλευτές.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ  Παναγιώτης Καλφαγιάννης , ανοίγοντας τον κύκλο των ομιλητών επεσήμανε ότι ο «η δημόσια Ραδιοτηλέοραση  είναι συνταγματική υποχρέωση της πολιτείας. Οι εργαζόμενοι θα την στηρίξουν με κάθε κόστος σε αντίθεση με τις πρακτικές της  κυβέρνησης και της Διοίκησης που καθημερινά την υπονομεύουν, την απαξιώνουν και χαρίζουν την περιουσία τους.
Ο αγώνας μας τώρα ξεκινά».

Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Γιώργος Σαββίδης κάλεσε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στα σχέδια συρρίκνωσης και απαξίωσης της Δημόσιας Τηλεόρασης γιατί θα βρεί μπροστά της τα σωματεία και τους εργαζομένους.

Εντύπωση προκάλεσε η παρέμβαση του Δημήτρη Κατσαρή, δικηγόρου των 15 αντιφασιστών διαδηλωτών, οι οποίοι κατήγγειλαν βασανισμό στη ΓΑΔΑ (Σχετικό δημοσίευμα Guardian). Να υπενθυμίσουμε ότι η αναφορά των δύο παρουσιαστών (Αρβανίτη – Κατσίμη) στα ιατροδικαστικά πορίσματα του βασανισμού τους αποτέλεσε την αφορμή για την καρατόμησή της «ΠΡΩΙΝΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ».

Η ελευθεροτυπία και η πολυφωνία ήταν το βασικό αίτημα όλων των ομιλητών, οι οποίοι δήλωσαν αποφασισμένοι να υπερασπίσουν την Δημόσια Ραδιοτηλεόραση.

Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους όπως αρχικά είχαν εξαγγελθεί για 24ωρες επαναλαμβανόμενες.

Ελπίζουμε Διοίκηση και Κυβέρνηση να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δώσουν τις ενδεδειγμένες λύσεις.

Παρέστησαν στην  συγκέντρωση:
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ 
Σταμάτης Κραουνάκης
Μάνια Παπαδημητρίου
ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
ΔΗΜ.ΑΡ Μαρία Γιαννακάκη 
ΣΥ.ΡΙΖ.Α Μανώλης Γλέζος, Νάντια Βαλαβάνη, Παναγιώτης Σκουρλέτης, Δημήτρης Παπαδημούλης, Νίκος Βούτσης, Σοφία Σακοράφα, Μαρία Μπόλαρη, Τάσος Κουράκης, Κυριακάκης, Νάσος Αθανασίου 
ΚΚΕ Λιάνα Κανέλη, Παναγιώτης Μεντρέκας
Επίσης παρέστησαν:
ΑΝΤΑΡΣΥΑ Άγγελος Χάγιος, περιφερειακός σύμβουλος 
Αντιπροσωπεία των «Οικολόγων- Πράσινων» 
Αντιπροσωπεία της«Κοινωνικής   Συμμαχίας»
Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής Ελένη Δημοπούλου 
Και αντιπροσωπεία του ΕΠΑΜ 

Για την ΠΟΣΠΕΡΤ
Ο πρόεδρος Παναγιώτης Καλφαγιάννης
Ο  γενικός γραμματέας  Τάσος Αβράτογλου

2) Δημοψήφισμα για το ευρώ - Συνέντευξη Αλ.Αλαβάνου

Συνέντευξη του Αλ.Αλαβάνου στον Βασίλη Σκουρή για την real news 4/11/2012

1.Γιατί επιμένετε στην ύπαρξη plan b για το ευρώ; Εκτιμάτε ότι η χώρα θα βρεθεί εκτός ευρωζώνης; 
Γιατί όταν το μετεωρολογικό δελτίο προβλέπει ότι μπορεί να έχει μπόρα παίρνουμε την ομπρέλα μαζί μας. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση που θέλουν την παραμονή στην Ευρωζώνη με κάθε θυσία γνωρίζουν πολύ καλά ότι η έξοδος μπορεί να μας επιβληθεί κάθε στιγμή, για δεκάδες λόγους. Το πολιτικό σύστημα καθιστά άλυτα πράγματα που είναι εντελώς απλά στην καθημερινή ζωή. «Ετοιμάζομαι για κάθε ενδεχόμενο». Την περασμένη βδομάδα η Φιλανδία δίνει στη δημοσιότητα το Σχέδιο Β για την Ελλάδα, αλλά και Σχέδιο Β για αποχώρηση της ίδιας της Φιλανδίας από την Ευρωζώνη. Είναι ντροπή.

2.Εσείς πιστεύετε ότι η συμμετοχή της χώρας στο ευρώ, είναι επιζήμια; 
Με το ευρώ στην τσέπη, κι όχι με τη δραχμή, φτάσαμε στην μεγαλύτερη οικονομική καταστροφή στην ιστορία μας. Από το 1950, μετά τον εμφύλιο πόλεμο, παρότι οι περισσότερες κυβερνήσεις ήταν της πλουτοκρατίας, με τις τσάπες ο λαός έσκαψε όλο τον καμένο τόπο για να φτάσει με τη δραχμή στο επίπεδο ανάπτυξης του 2000.  Δεν θα μπορέσουμε σήμερα με δικό μας νόμισμα όταν έχουμε τα ηλεκτρονικά γεωργικά μηχανήματα, την έρευνα, τη βιοτεχνολογία;

3.Τόσο τα κόμματα της κυβέρνησης, ωστόσο, όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση τάσσονται φανατικά υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη, αν και ο ευρωσκεπτικισμός εντείνεται. Τι πρέπει να γίνει; 
Δημοψήφισμα. Το επαναλαμβάνω: Δημοψήφισμα. Είμαστε σε δραματική κατάσταση ώστε να πάρει οποιοσδήποτε άλλος την ευθύνη, εκτός από τον ίδιο τον λαό. Τον φόβο θα τον νικήσει η σκέψη. Δέστε. Ποιο είναι το υπ’ αριθμόν ένα βασανιστήριο σήμερα; Η ανεργία. Να σας διαβάσω κατά λέξη τι λέει η φιλανδική έκθεση για το Σχέδιο Β για μια Ελλάδα με εθνικό νόμισμα. «Το ποσοστό ανεργίας θα μπορούσε να μειωθεί μέσω ενισχυτικών μέτρων αλλά η χρηματοδότηση για μια ήδη υπερχρεωμένη χώρα είναι δύσκολη». Και για αυτή τη δυσκολία: «Η Ελλάδα θα ανακοινώσει ότι δεν μπορεί να εκπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις…». Ήδη έχουμε προχωρήσει τις συζητήσεις με πολλούς χώρους για μια πλατειά επιτροπή για το δημοψήφισμα. Και ετοιμαζόμαστε για τη συλλογή υπογραφών.

4.Ο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, υπόσχεται και παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη και μονομερή κατάργηση και καταγγελία του Μνημονίου. Μπορεί να συμβούν και τα δυο; 
Να σας πω όχι για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για την άποψη. Δεν έχει καμία απολύτως επαφή με την πραγματικότητα. Η Ευρωζώνη είναι Μνημόνιο. Δεν θα χρειάζεται σε λίγο ειδικές συμφωνίες με τις προβληματικές χώρες. Διαμορφώνει ταχύτατα θεσμικούς «μνημονιακούς» κανόνες. Για σκεφθείτε μια νέα κυβέρνηση με αυτή τη θέση. Ή θα ακολουθήσει τον πεπατημένο λίγο πολύ δρόμο των όρων της τρόικα, όπως είδαμε και με τη ΝΔ και με τη ΔΗΜΑΡ. Ή θα ακυρώσει το μνημόνιο, θα σταματήσει η ροή ευρώ, θα έρθει ουρανοκατέβατα το εθνικό νόμισμα, αλλά με την κοινωνία απροετοίμαστη και μπορεί πανικοβλημένη έξω από τράπεζες και σουπερμάρκετ. Δεν ξέρουμε τι είναι το χειρότερο. Ξέρουμε το καλύτερο: εθνικό νόμισμα που μπορεί να φέρει ρευστότητα, δουλειές, ανοικτά πάλι μαγαζιά.

5.Οι κινητοποιήσεις για τα μέτρα, κατά κοινή ομολογία, είναι κατώτερες των αναγκών. Τι φταίει και τι πρέπει να γίνει κ. Πρόεδρε; 
Η έλλειψη ενός πειστικού πολιτικού σχεδίου σωτηρίας. Σωστά διαισθάνεται ο κόσμος ότι στα πλαίσια της Ευρωζώνης με οποιαδήποτε κυβέρνηση είναι αδιέξοδο. Έχει αλάνθαστο πολιτικό κριτήριο. Όχι όμως μοιρολατρία, παραίτηση, φυγομαχία. Να αναζητήσουμε άλλο πλαίσιο εκτός Ευρωζώνης. Ξέρετε η αριστερά είναι ταυτισμένη με την απεργίες, τις στάσεις εργασίας,  τις πορείες. Χάρη στη δράση αυτή ο κόσμος της εργασίας απέκτησε μια σειρά δικαιώματα που τώρα καταρρέουν. Αυτή η αγωνιστική παρουσία είναι επιτακτική σήμερα. Όμως εγώ τη φαντάζομαι σύντομα αλλιώς, σε ένα άλλο πλαίσιο, με το δικό μας νόμισμα. Μέσα στα εργοστάσια και τα γραφεία, πρωταγωνιστή σε ένα πυρετό δουλειάς και δημιουργίας, μέσα σε μελίσσια από νέους ανθρώπους, που μένουν στο χώρο εργασίας με τη θέλησή τους μέχρι το βράδυ, γιατί δεν είναι μόνο για τον μισθό, αλλά γιατί οικοδομούν μια νέα Ελλάδα. Όπως μετά τους πολέμους. Και μετά ξεχύνονται στις μπυραρίες και τα ψητοπωλεία και πλημμυρίζει χαρά η ψυχή των γονιών τους.

6.Το τελευταίο διάστημα, και εντός του ΣΥΡΙΖΑ, ορισμένοι κάνουν λόγο για δεξιά στροφή μετά τις εκλογές, ώστε να «γίνει αποδεκτός από το σύστημα». Για παράδειγμα συζητήθηκε πολύ και η συνάντηση με τον Ράιχενμπαχ. Έχετε την ίδια άποψη;
Επιτρέψτε μου να μην απαντήσω. Για ένα λόγο. Η συζήτηση για τα κόμματα,  τις αντιπαραθέσεις τις ίντριγκες εξαφανίζει τη συζήτηση για τις συγκρουόμενες πολιτικές επιλογές. Έφυγε ο Παπανδρέου κι ήρθε ο Σαμαράς, και τι έγινε; Ένα αριστερό κόμμα μπαίνει στην κυβέρνηση, η ΔΗΜΑΡ, και τι έγινε; Χιλιάδες δημοσκοπήσεις και σχόλια είχαν προηγηθεί για αυτά, και τι έγινε; Σήμερα η επιλογή είναι: Με το ευρώ, την τρόικα, την ύφεση, την ανεργία, την βαρβαρότητα; Ή, σε συντεταγμένη πορεία, με το νόμισμά μας, τις δημόσιες τράπεζές μας, τον σχεδιασμό μας, τις διεθνείς σχέσεις που εμάς ωφελούν, τα δικά μας λεμόνια και το δικό μας γάλα, την αλληλεγγύη μας;

7.Η λύση για την αριστερά σήμερα; 
Να είναι δίπλα στον κόσμο. Να βιώνει τον πόνο του. Να του συμπαρίσταται πρακτικά. Όχι να αφήνει ανοικτό το πεδίο γα τους ναζιστές. Και ξέρετε κάτι; Η έξοδος από το ευρώ είναι η μόνη λύση για να ρίξουμε και τα τείχη της Βαστίλης που έχει υψώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να κάνει την Ελλάδα αποθήκη εξαθλιωμένων, ξένων και Ελλήνων. Γιατί έρχονται εδώ τα κύματα απελπισμένων; Γιατί δεν πάνε στην Τουρκία, με τους ομόθρησκούς τους, που έχει 5% ανάπτυξη κι εμείς 5% ύφεση; Για το ευρώ.

3) Αλέκος Αλαβάνος : ''H υπ' αριθμόν ένα προτεραιότητα για τη χώρα είναι το Σχέδιο Β ''

Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής 

Δήλωση Αλ. Αλαβάνου
« Η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα για τη χώρα είναι το Σχέδιο Β» 

«Για μια ακόμη φορά η Ελλάδα βρίσκεται στο σημείο μηδέν. Είναι Νοέμβρης και η δόση της τρόικα, που θα έπρεπε να έχει αρχίσει να εκταμιεύεται από τον Ιούνη, δεν έχει καν αποφασισθεί. Μέσα στη βδομάδα πρέπει να πληρωθούν 5 δις ευρώ και η κυβέρνηση πανικοβλημένη επιχειρεί να τα καλύψει με την έκδοση όπως - όπως εντόκων γραμματίων του δημοσίου.

Το ΔΝΤ συγκρούεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το ελληνικό πρόβλημα. Οι χώρες πρωταγωνιστές και τα στελέχη της Ευρωζώνης συγκρούονται μεταξύ τους. Το ΔΝΤ αναθεωρεί προς τα πάνω τους ρυθμούς ύφεσης της ελληνικής οικονομίας για το 2012, το 2013, το 2014. Η ελληνική οικονομία καταρρέει και η κοινωνία διαλύεται.

Ακόμη κι αν αποσοβηθεί προσωρινά η έκρηξη, σε κάθε διεθνή αναλυτή είναι σαφές και σε κάθε πολίτη αυτής της χώρας είναι κατανοητό ότι από στιγμή σε στιγμή είναι σοβαρό ενδεχόμενο να προκύψει εκ των πραγμάτων η έξοδος από το ευρώ. Είτε γιατί σταματάει η ροή χρημάτων από τους δανειστές. Είτε γιατί δεν τα βρίσκουν μεταξύ τους. Είτε γιατί η Ελλάδα δεν εκπληρώνει βασικούς όρους και στόχους που της έχουν επιβληθεί. Είτε γιατί η κυβέρνηση δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις οφειλές της,  εξωτερικές και εσωτερικές. Είτε γιατί η έλλειψη ρευστότητας οδηγεί την ύφεση σε σημείο θανατηφόρο. Είτε γιατί η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλο. Είτε γιατί υπάρχουν δεκάδες ακόμη λόγοι.

Θα περίμενε κανείς από τις πολιτικές δυνάμεις που έχουν θέσει τη παραμονή στο ευρώ ως πρώτο στόχο τους – ΝΔ,ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες – να κατανοήσουν ότι οι εξελίξεις μπορεί να κινηθούν έξω από τις επιθυμίες τους και να συμβάλλουν στην προετοιμασία της χώρας για το «Σχέδιο Β»,  την αποχώρηση από το ευρώ. Απολύτως τίποτε δεν λέχθηκε από αυτές τις δυνάμεις κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Αντί για αυτό, αναπτύχθηκε ένας ανούσιος ανταγωνισμός ποιος είναι πιο «έξυπνος» διαπραγματευτής με τους «κουτούς» δανειστές μας.

Η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα για τη χώρα μας είναι η ταχύτατη ετοιμασία Σχεδίου Β. Καλούμε όλους τους πολίτες να στρατευθούν σε αυτό το αίτημα και εγχείρημα, που θα ανοίξει πάλι τους ορίζοντες  για τον τόπο. Και αυτούς που πιστεύουν ότι είναι αναγκαίο, προκειμένου να έχουμε άμεσα και σοβαρά αποτελέσματα στη μάχη ενάντια στην ανεργία, τη φτώχεια και την οικονομική διάλυση. Και αυτούς που δεν συμμερίζονται αυτήν την άποψη, αλλά βλέπουν ότι τελικά η παύση πληρωμών προς τους δανειστές και η έξοδος από το ευρώ είναι εκ των πραγμάτων πολύ κοντά.»

Αθήνα, 12/11/2012

4) ΑΠΟKΛΕΙΣΤΙΚΟ -στο tometopo.gr: H ημιτελής έκθεση της τρόικα για την Ελλάδα, όπως δόθηκε στους υπουργούς στο χθεσινό Eurogroup

Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα tometopo.gr

H ιστοσελίδα μας (tometopo.gr) πρώτη στην Ελλάδα δημοσιεύει το μυστικό σχέδιο 115 σελίδων της Έκθεσης της τρόικα για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα. Η Έκθεση που δόθηκε στους υπουργούς της Ευρωζώνης για τη χθεσινή συνεδρίασή τους είναι ημιτελής, λόγω διαφωνιών στις εκτιμήσεις μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Ευρωζώνης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα σημαντικό τμήμα της Έκθεσης που αφορά στη "Βιωσιμότητα του Ελληνικού Χρέους" απουσιάζει εντελώς, υπάρχει μόνο ως τίτλος με κενό περιεχόμενο. Το ΔΝΤ θεωρεί ότι ο στόχος του 120% δεν είναι εφικτός και κλίνει υπέρ της αναδιάρθρωσης και μερικής διαγραφής του χρέους προς τις χώρες της Ευρωζώνης. Αντίθετα η Ευρωζώνη πιστεύει ότι ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί με παράταση της προθεσμίας μέχρι το 2022, ώστε να μη επιβαρυνθούν οι χώρες μέλη της από απώλειες στα δάνεια που έδοσαν στην Ελλάδα. Κοινός παρανομαστής ΔΝΤ και ΕΖ, που εκφράζεται στην Έκθεση είναι το χάος, η παταγώδης αποτυχία της τρόικα, το ενδεχόμενο νέων μέτρων λιτότητας που τα 13,5 δις ευρώ μπορεί να φτάσουν τα 20,7 δις, η αναβολή της ενίσχυσης των τραπεζών, ο πανικός για τις λαϊκές αντιδράσεις.
Στα πλαίσια της έρευνας για το Σχέδιο Β΄εξασφαλίσαμε το κείμενο, το οποίο είναι στα αγγλικά και μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ


4) Αλ.Αλαβάνος: «Είμαστε σε πόλεμο, θα είμαστε όμως οι νικητές»

Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής 

«Είμαστε σε πόλεμο, θα είμαστε όμως οι νικητές» 
Απόσπασμα από την  ομιλία του Αλ.Αλαβάνου στην Λαμία, η οποία  κατέληξε ως εξής :

«Είμαστε σε πόλεμο.
Νομίζω ότι πρώτη χρησιμοποίησε αυτό τον όρο η Αλ. Παπαρήγα. Κι είχε δίκιο.
Στον πόλεμο έχουμε πείνα. Και σήμερα κρούσματα ασιτίας εμφανίζονται στο ένα σχολείο μετά το άλλο στην Ελλάδα του 21ου αιώνα.
Στον πόλεμο έχουμε κρυοπαγήματα. Και σήμερα ο φόβος του κρύου, ο φόβος του χειμώνα πλανάται πάνω από τις συνοικίες κι αποτελεί αντικείμενο καθημερινών αγχωτικών συζητήσεων.
Στον πόλεμο έχουμε θανάτους. Και σήμερα βλέπουμε την Ελλάδα των ονείρων κάθε γενιάς να αργοπεθαίνει βασανιστικά και ανυπόφορα.
Στον πόλεμο έχουμε κουκουλοφόρους καταδότες και χαφιέδες. Και σήμερα έχουν μολυνθεί οι δρόμοι των μεγάλων πόλεων από τα τάγματα εφόδου των ρατσιστών που βιαιοπραγούν ασύστολα κατά των μεταναστών.
Στον πόλεμο έχουμε παρακράτος και ταγματασφαλίτες. Και σήμερα βλέπουμε την ελληνική αστυνομία να γίνεται το φυτώριο του ναζισμού.
Στον πόλεμο έχουμε «συνεργάτες» και «κουίσλιγκ», όλους αυτούς που θέτουν τις διεθνείς τους διασυνδέσεις, τις ιδεολογικές τους ταυτότητες, τα συμφέροντά τους πάνω από την κυριαρχία, την επιβίωση και την ευημερία του λαού. Και σήμερα βλέπουμε ένα παράλυτο και παρασιτικό οικονομικό και πολιτικό σύστημα να θέτει την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον ευρωπαϊσμό, το ευρώ πάνω από τα μισθολογικά, τα εργασιακά, τα κοινωνικά δικαιώματα, πάνω από τα συμφέροντα όλου του κόσμου της εργασίας.
Στον πόλεμο έχουμε τους μαυραγορίτες. Και σήμερα οι μαυραγορίτες της «Αγοράς Χρυσού», νόμιμα, με τα επιθετικά κατακίτρινα χρώματα στα μαγαζιά τους, βάζουν στο χέρι και λιώνουν τα χρυσαφικά από τη Μικρασία, από τον Πόντο, από την Αίγυπτο, από τα αμέτρητα σημεία της διασποράς του ελληνικού λαού που είναι τα σύμβολα και οι συντεταγμένες της πορείας της κάθε οικογένειας μέσα στην ιστορία.
Στον πόλεμο έχουμε πυρκαγιές, καταστροφές και στάχτη. Και σήμερα βλέπουμε να έχουν μείνει μόνο στάχτες από όλα όσα, μικρά και μεγαλύτερα, κατέκτησαν με αγώνες και θυσίες οι εργαζόμενοι, από όλα όσα έκτιζαν για δεκαετίες Έλληνες επιστήμονες και εργάτες για την πατρίδα, από όλα όσα η βιοπάλη γενιάς μετά από γενιά προσφύγων, μεταναστών στα ξένα, ναυτικών, ανθρώπων του μόχθου θα άφηνε ως αφετηρία για ένα καλύτερο μέλλον στους απογόνους.
Στον πόλεμο έχουμε τραυματίες, αναπήρους και αιχμαλώτους που περιφέρονται χωρίς σκοπό ή αναζητούν ένα τσιγάρο στα στρατόπεδα. Και σήμερα τραυματισμένο, ανάπηρο, αιχμάλωτο, χωρίς σκοπό είναι το άνθος του τόπου.
Πώς να αντέξουμε, που δεν είμαστε μαθημένοι, τόση οδύνη, που μόνο ο πόλεμος φέρνει;
Πώς να αντέξουμε μπροστά στα παιδιά μας που όλη η ζωή τους πάει να καταντήσει  ψέμα και φτηνό παραμύθι; Τα σχολεία, τα αγγλικά, τα βίντεο, τα γενέθλια, τα επώνυμα είδη, οι εισαγωγικές, τα πτυχία, ο ανταγωνισμός; Στα 20, στα 30, στα 40 τους , έχουμε δώσει ζωή σε μια γενιά τραυματισμένη στο σημείο της ίδιας της καρδιάς, που εκεί στη θέση του πανικού και της ανασφάλειας έπρεπε τώρα να φυτρώνει η αισιοδοξία και η προσδοκία. Ανάπηρη – σα νεοσσοί που τους έχουν κόψει τα φτερά και τους παραδίδουν στα μυρμήγκια μιας δολοφονικής καθημερινότητας. Αιχμάλωτη – των αγορών, των χρηματιστηρίων, του Νταλάρα, των Βρυξελλών, του ευρώ.
Δεν έχουμε άλλη διέξοδο παρά να αντέξουμε.
Θα σφίγγουμε τα δόντια. Αλλά από μέσα μας θα λέμε «θα εκδικηθούμε» και θα ετοιμάζουμε την εκδίκησή μας.
Θα ξέρουμε ότι σήμερα χρειάζεται «αντοχή». Αλλά αντοχή δεν σημαίνει «αποδοχή».
Θα λέμε: «ένας πόλεμος κρίνεται κυρίως από το ηθικό». Αλλά το ηθικό για να γεννηθεί και να κρατηθεί χρειάζεται προοπτική, λύση, φως στον ορίζοντα.
Θα ξαναπιστεύσουμε ότι η ψυχή ενός λαού έχει μεγαλύτερη ισχύ από τη μηχανή ενός τεθωρακισμένου. Αυτό είναι το καταστάλαγμα όλων των απελευθερωτικών αγώνων, σε κάθε σημείο του κόσμου. Ότι είμαστε πιο δυνατοί και από το χρηματιστήριο του Λονδίνου, κι από τις γερμανικές τράπεζες, κι από τις επιτροπές των Βρυξελλών, και από το νόμισμά τους.
Θα γνωρίζουμε ότι το μεγαλύτερο όπλο τους είναι ο φόβος: «Τι θα κάνετε χωρίς εμάς, χωρίς τα δάνειά μας, χωρίς τις δόσεις μας, χωρίς το ευρώ μας;»
Θα γνωρίζουμε ότι το μεγαλύτερο όπλο μας είναι η αυτοεκτίμησή μας: «Σε αυτό τον πόλεμο εμείς θα είμαστε οι νικητές».
Και μετά τον πόλεμο πάντα η ζωή ξαναρχίζει με εκρηκτικό τρόπο, ο πυρετός της οικοδόμησης, τα ανθρώπινα μελίσσια για την ανασυγκρότηση και τη μάθηση.
Όχι για να ξανακτίσουμε το παλιό, που εμπεριέχει όλους τους κώδικες που μας οδήγησαν εδώ. Αλλά για να αναζητήσουμε το εντελώς καινούργιο, αυτό που ανταποκρίνεται στις μη αποκωδικοποιημένες ακόμα δυνατότητες και ανάγκες των νεώτερων γενιών. Κι αν εμπεριέχει τον κίνδυνο του αγνώστου, εμπεριέχει επίσης την επαναστατική δύναμη της δημιουργίας και της καινοτομίας. Μια νέα Ελλάδα.
«Αγαπώ μόνο την πατρίδα των παιδιών μου, την άγνωστη, στις μακρινές θάλασσες: αυτήν το καράβι μου θα αναζητά πάντα και πάντα», που έχει πει ο Φρίντριχ Νίτσε.»
Αθήνα, 14/11/2012








5) "Χειρότερο και από το PSI - Κατεπείγον το Σχέδιο Β". Δήλωση του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής για το Eurogroup


"H απόφαση του Eurogroup είναι νεκρή από τη γέννησή της. Γιατί λείπουν οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις για να επιβιώσει ένα οποιοδήποτε πρόγραμμα για το ελληνικό χρέος. Πρώτα και κύρια η προοπτική ανάπτυξης. Αυτή αποκλείεται 100%, πολύ περισσότερο μετά τα νέα μέτρα νέου περιορισμού της όποιας αγοραστικής δύναμης είχε μείνει στον κόσμο της εργασίας - σε όσους δεν έχουν μείνει άνεργοι και αδέκαροι. Σήμερα, στην Έκθεσή του για τη διεθνή οικονομία ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης προβλέπει ότι η Ελλάδα το 2013 θα έχει τη χειρότερη επίδοση από όλα τα μέλη του: - 4,5% ύφεση. Με τέτοιες συνθήκες τίποτε δεν θα μείνει όρθιο μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς.
Πρόκειται για ένα σχέδιο επί χάρτου, όπως-όπως, που κρύβει τις διαφωνίες. Είναι πολύ εύστοχος ο χαρακτηρισμός που έδωσε στην απόφαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης η Financial Times: "fudge", δηλαδή "παραμύθι", "μούσια".
Οι ρυθμίσεις που προβλέπονται - μείωση επιτοκίων, επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής, επιστροφή των κερδών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, αγορά ομολόγων με τις τιμές της δευτερογενούς αγοράς - αποτελούν μια εντελώς νοθευμένη, συρρικνωμένη και δειλή έκδοση του PSI. Kαι είδαμε που φτάσαμε με το PSI, παρά την ογκώδη διαγραφή χρέους που περιείχε, μέσα σε λιγότερους από εννέα μήνες - σε ακόμα πιο απελπιστική και δραματική θέση. Και τώρα το επίπεδο του ΑΕΠ είναι πιο χαμηλό, η υφεσιακή δυναμική πιο ισχυρή, οι περικοπές της τρόικα βαθύτερες.
Η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ βαρύνεται με νέες ευθύνες γιατί δεν έβγαλε κανένα απολύτως συμπέρασμα από την παταγώδη αποτυχία του PSI, γιατί πέρασε το νέο οδοστρωτήρα των αντικοινωνικών μέτρων, γιατί επιβάρυνε την Ελλάδα με νέες μη πραγματοποιήσιμες δεσμεύσεις, γιατί λειτουργεί ως Γραφείο της Ευρωζώνης στην Αθήνα και θέτει το ευρώ πάνω από τις ανάγκες χώρας και λαού.
Η θέση της αντιπολίτευσης - ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξαρτήτων Ελλήνων - ότι με μια άλλη διαπραγμάτευση θα μπορούσαμε να έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα αποτελεί συνηγορία στην Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, ότι υπό άλλες συνθήκες θα γίνονταν καλοί και φιλικοί για την Ελλάδα, και τροφοδοτεί το μεγάλο ψέμα και το μεγάλο φόβο ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να υπάρξει εκτός ευρώ.
Μόνο με ένα τρόπο μπορεί να αλλάξει η πορεία, η προοπτική, η διαπραγματευτική θέση της χώρας μας: εφόσον αλλάξει το πλαίσιο, με την παύση πληρωμών και την  αποχώρηση από το ευρώ. Με την προώθηση του Σχεδίου Β΄, που γίνεται όλο και πιο αναγκαίο, πριν η καταστροφή γίνει ολοκληρωτική."
Αθήνα 27.11.2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: